مراحل بازسازی ساختمان از صفر تا صد
مراحل بازسازی ساختمان، به ویژه خانههای قدیمی و کلنگی بسته به شرایط مختلف میتواند متفاوت باشد. برای اینکه بازسازی نهایتاً نتیجهای رضایت بخش در پی داشته باشد باید طبق اصول و مراحل مختلفی اجرا شود و از جنبههای مختلفی توجیه پذیر باشد. در این مقاله از به راهنمای مراحل بازسازی ساختمان از جنبههای مختلف از جمله مصالح و هزینه و چگونگی پیدا کردن یک پیمانکار خوب خواهیم پرداخت.
بازسازی ساختمان
همانطور که پیش تر در مقاله تاثیرات بازسازی خانه بر افزایش قیمت آن به طور کامل گفته شد، بازسازی ساختمان عموماً به مجموعه فعالیتهایی گفته می شود که به صورت کلی یا جزئی، تغییراتی در سازه و ظاهر بنای ساختمان ایجاد میکند. هدف اصلی بازسازی ساختمان افزایش کارایی و عمر ساختمان می باشد.
نوسازی ساختمان
نوسازی ساختمان به مجموعه اقداماتی گفته میشود که ساختارهایی نو را بجای قسمتهای قدیمی مینشاند. نوسازی از جنبههای مختلفی با بازسازی تفاوت دارد اما خب بسیاری به اشتباه این دو را یکی در نظر میگیرند. نوسازی به لحاظ لغوی به معنای نو کردن است. به عبارتی اقداماتی صورت میگیرد تا بخشی از ساختمان چهرهای نو بگیرد. در انجام امر نوسازی بیشتر به ترمیم بخشهای داخلی ساختمان پرداخته میشود. غالباً نوسازی شامل مواردی سطحی مانند نصب کاغذ دیواری، سقف کاذب و مواردی از این قبیل میشود.
پروژه های شرکت ابنیه سازان آدینه در زمینه بازسازی صفر تا صد ساختمان را مشاهده نمایید.
علت بازسازی ساختمان
هر فردی برای بازسازی ساختمان خود میتواند دلیل خاصی داشته باشد. در کل بالا بودن هزینههای مرتبط با ساخت و ساز یک ساختمان جدید، بسیاری را به سمت بازسازی و نوسازی منزل خود سوق میدهد. البته نباید فراموش کرد بازسازی نیز می تواند شدتهای مختلفی داشته باشد. با افزایش عمق و شدت بازسازی، هزینه بازسازی نیز افزایش خواهد یافت و حتی ممکن است از هزینه ساخت یک واحد جدید نیز بیشتر شود.
ایجاد تغییر در دکوراسیون و معماری داخلی نیز یکی دیگر از رایجترین دلایل بازسازی ساختمان ها می باشد. تغییر دکوراسیون نیز میتواند شدتهای مختلفی داشته باشد. شاید فقط به تعویض دیوارپوش و کف پوش خلاصه شود و شاید هم بزرگ کردن آشپزخانه و سرویسهای بهداشتی را در برگیرد.
مراحل بازسازی ساختمان
فرقی نمیکند خانه یا منزل شما یک واحد آپارتمانی یا خانه ویلایی باشد و چقدر از سن آن میگذرد، در هر صورت می بایست فرآیند را طبق مراحل مشخص پیش برد. مراحل بازسازی ساختمان به شرح زیر می باشد:
- انتخاب نوع بازسازی
- انتخاب پیمانکار خوب
- بودجه بندی و برآورد هزینه
- طراحی و ایده
- گرفتن مجوزهای لازم
- برنامه ریزی
- تخریب
- شروع بازسازی
- بررسی کیفیت و استانداردها
- تأیید نهایی
پیش تر در مقالات حوزه مصالح ساختمانی به بررسی تخصصی انواع بتن و کاربردهای آن پرداخته ایم.
مرحله اول؛ انتخاب نوع بازسازی
از آنجایی که بازسازی ساختمان انواع مختلفی دارد، انتخاب هر کدام میتواند مراحل دیگر را نیز تحت تأثیر قرار دهد. در اول راه، باید مشخص کنید که چه نوع بازسازی را مدنظر دارید. آیا صرفاً تغییر دکوراسیون از طریق تعویض کاشی و سرامیک برای شما کفایت میکند یا خیر؟ آیا به تعمیرات عمیقتر مانند تعویض لوله کشیها یا حتی تغییر کاربری بخشهایی از خانه نیاز دارید یا خیر؟
تمامی عملیاتهایی که لازم دارید تا اجرا شوند را از همان ابتدا فهرست کنید. برای نمونه برای بزرگ کردن آشپزخانه مجموعهای از عملیاتهای زیر لازم است:
- تخریب دیوار مشترک با یکی از اتاقها به منظور تأمین فضای مورد نیاز
- برداشتن اپن آشپزخانه
- برداشتن و تعویض کابینتها
- تغییر مکان گاز، ظرفشویی و لباسشویی
- تخریب محل جایگیری لوله کشی جدید
- اجرای لوله کشی
- دیوارکشی مشترک اتاق و آشپزخانه
- گچ کاری مجدد محلهایی از دیوار که تخریب شدهاند
- اجرای سرامیک
- نصب اپن
فهرست کردن لیست کارهایی که باید انجام شوند، نقش مهمی در ادامه دیگر مراحل بازسازی خانه و آپارتمان قدیمی شما دارد. از طرفی هم دیگر مراحل از جمله برآورد هزینه و برنامه ریزی را برای شما ساده میکند.
مرحله دوم؛ انتخاب پیمانکار خوب
پیمانکار خوب کیست؟ یک پیمانکار خوب باید جدایی از آشنا بودن و توصیه اطرافیان انتخاب شود. در انتخاب پیمانکار بازسازی ساختمان خود می بایست شدت و حجم کار خود را در نظر بگیرید. اگر بازسازی ساختمان شما پر هزینه است و شدت زیادی دارد، پس باید وسواس بیشتری در انتخاب پیمانکار به خرج دهید.
در این زمینه میتوانید از مشاوره رایگان تیم متخصصان شرکت ابنیه سازان آدینه بهرمند شوید، جهت دریافت مشاوره در زمینه بازسازی ساختمان با متخصصان ما تماس بگیرید.
مرحله سوم؛ بودجه بندی و برآورد هزینه
بعد از انتخاب یک پیمانکار بازسازی ساختمان نوبت به بودجه بندی و برآورد هزینه از مراحل بازسازی ساختمان میرسد. به این منظور به دو روش میتوان عمل کرد. اول اینکه صرفاً مقدار مشخصی از بودجه را برای بازسازی ساختمان در نظر گرفت و برآورد را در چهارچوب آن محدود کرد. در برآورد خود سعی کنید اول از همه چیز به پرسشهای زیر پاسخ دهید.
- بودجه شما برای بازسازی ساختمان چقدر است؟
- کدام بخش از خانه نیاز به بازسازی دارد؟
- متراژ بخش انتخاب شده برای بازسازی ساختمان چقدر است؟
- به چه سبک و طرحی علاقه دارید؟
- از چه مصالحی میخواهید استفاده کنید؟
- قصد دارید از چه امکاناتی استفاده کنید؟
از طرفی هم میتوانید با همفکری پیمانکار، برآورد هزینه دقیقی از آنچه که میخواهید را صورت دهید. ناگفته نماند که برآورد هزینه بازسازی به دلیل جزئیات فراوان همیشه دقیق نخواهد بود و هزینه کل بازسازی ممکن است کمتر یا بیشتر از برآورد باشد.
مرحله چهارم؛ طراحی و ایده
بعد از مشخص کردن اینکه واقعاً چه انتظاری از مراحل بازسازی ساختمان دارید، باید هر آنچه که در ذهن داریم را روی کاغذ پیاده کنید. سلایق خود و دیگر اعضای خانواده را با تجربه کارفرما تلفیق کنید. سعی کنید در طراحی که صورت میدهید، همه قسمتهای مختلف خانه که باید بازسازی شوند را در نظر بگیرید.
طراحی خانه بازسازی شده دید ابتدایی و کلی از نتیجه به شما میدهد. از این رو خواهید توانست در خصوص باب میل بودن تغییرات کوچک و بزرگ بهتر اظهار نظر کنید. ناگفته نماند اگر بازسازی شما به تغییر کاربری منجر شود، باید طرح خود را به تأیید مراجع ذیصلاح نیز برسانید.
هرآنچه در زمینه مراحل بازسازی نمای ساختمان و آشنایی با انواع آن باید بدانید.
مرحله پنجم؛ گرفتن مجوزهای لازم
پیگیری مجوزهای لازم از دیگر مراحل بازسازی ساختمان می باشد. همانطور که در بالا نیز گفته شد، لازم بودن یا نبودن مجوز به نوع و شدت مراحل بازسازی ساختمان بستگی دارد. در کل عملیاتهای اجرایی زیر نیازی به گرفتن مجوز نخواهند داشت.
- تعمیر و پرداختن به پشتبام از جمله ایزوگام، قیرگونی و نصب شیروانی
- تعمیر و نصب کفپوشهای تمامی طبقات
- سفیدکاری و رنگکاری تمامی دیوارها در طبقات
- نصب کاشی در دیوارها
- تعمیر و تغییر نما ساختمان
- تعمیر و تغییر دیوارها و حیاط که تغییری در بخشهای اصلی ساختمان مانند پارکینگ ایجاد نمیکنند.
- نصب و تعمیر تجهیزات سرویسهای بهداشتی که خود مشروط به رعایت نظام فنی، معماری و کاربری ساختمان است.
- تعمیر و تعویض در و پنجرهها که مشروط به رعایت نظام فنی، معماری و کاربری ساختمان است.
- لولهکشی آب، فاضلاب، گاز و شوفاژ مشروط به اینکه نیاز به احداث یک موتورخانه جدید نداشته باشد.
- حفر و تخلیه چاههای فاضلاب هم نیازی به مجوز ندارد.
صرف نظر از عملیاتهای بالا، در برخی از بازسازیها شدت کار و تغییرات زیاد است. عملیاتهایی که به مجوز نیاز دارند در زیر به صورت فهرست وار آمده است.
- تخریب دیوارها و تیغههای داخلی که بار ساختمان بر آنها سوار است و در صورت تخریب باعث کاهش پایداری ساختمان میشود.
- جابجایی راهپلهها
- جابهجایی دیوارهای پارکینگ زمانی که منجر به از بین رفتن بخشی از فضای پارکینگ شود.
- جابجا کردن بخشهایی از ساختمان که بر طبق ضوابط شهرسازی ممنوع است.
- تغییر کاربری بخشهای مختلف خانه
مرحله ششم؛ برنامه ریزی
بعد از گرفتن مجوزهای لازم، باید عملیاتهای مختلف بازسازی ساختمان را شروع کرد. این عملیاتهای مختلف باید بر اساس یک برنامه ریزی خاص که شرایط زمانی را در نظر گرفته است، تدوین شود.
برنامه ریزی بر حسب اولویتها این امکان را به شما میدهد که نظارت بیشتری به عنوان کارفرما بر اجرای بخشهای مختلف مراحل بازسازی داشته باشید. در تدوین برنامه ریزی حتماً باید با پیمانکار کاملاً هماهنگ و با کمک او برنامه زمانی را تنظیم کنید.
مرحله هفتم؛ تخریب
تخریب یکی از مراحل مهم در بازسازی ساختمان و آپارتمان شما می باشد. هر بخش کوچک و بزرگی را که قصد بازسازی آن را دارید باید در وهله اول تخریب کنید. فرقی نمیکند کاغذ دیواری باشد یا دیوار. تخریب دیوارها باید با آگاهی کامل از وجود تأسیسات مکانیکی و الکتریکی صورت گیرد. قبل از شروع تخریب نیز باید نسبت به ایمن سازی و قطع آب، برق و گاز اقدام کرد.
هرآنچه در زمینه اصول نوسازی ویلای قدیمی و روشهای اجرا باید بدانید.
مرحله هشتم؛ شروع بازسازی
بعد از اتمام عملیات تخریب و پاکسازی فضا از تفالههای ساختمانی، باید بر اساس برنامه ریزی و طرحی که از پیش آماده شده است نسبت به اجرای عملیات مختلف بازسازی ساختمان اقدام کرد. به طور کلی عملیاتهای بازسازی ساختمان شامل موارد زیر خواهد بود که بسته به نوع بازسازی و مکان مورد نظر، بسیاری از عملیاتهای زیر لازم اجرا نخواهند بود.
- در صورت نیاز به بازسازی نمای خارجی شرط عقل است که تجهیزات ایمنی مناسب در عابر پیاده نصب شود.
- اطمینان از قطع بودن گاز، برق و آب در سیم کشیها و لوله کشیهای داخلی خانه
- جدا کردن تمامی تاسیسات مکانیکی مانند شیرآلات، کابینتها، درب و پنجرهها
- تخریب و کندن کاشیها و سرامیکهای کف در بخشهای مختلف خانههای قدیمی از جمله پذیرایی، آشپزخانه و سرویسهای بهداشتی
- خراب کردن دیوارهای غیر باربر در صورتی که در بازسازی ساختمان به تغییر کاربری و به عبارتی جا به جایی بخشهای مختلف خانههای قدیمی نیاز است. توجه داشته باشید که بر اساس قوانین سازمان نظام مهندسی هر گونه تغییر کاربری به مجوز نیاز خواهد داشت.
- تخریب دیوارهای باربر در صورت نیاز که با توجه به حساس بودن عملیات باید از افراد کاملاً متخصص کمک گرفته شود.
- سیمان کاری کف و دیوارهای بخشهای مختلف خانه از جمله پذیرایی، اتاق خوابها و سرویسهای بهداشتی
- عایق کاری سرویسهای بهداشتی بعد از خشک شدن سیمان کاری
- اجرای لوله کشی و برق کشی بر اساس طرح جدید
- گچ کاری و تکمیل دیوارهای قدیمی و جدید
- نصب در و پنجرههای جدید
- بازسازی سقف بر اساس طرح جدید مانند اجرای انواع سقفهای کاذب
- شروع به کف سازی بخشهای مختلف ساختمان بر اساس جزییات طرح
- شروع به اجرای نمای جدید ساختمان در صورت نیاز
- نقاشی و رنگ آمیزی دیوارها
- اجرای کابینتهای جدید
- نصب تجهیزات الکتریکی مانند کلید، پریز و نورپردازی
- اجرای انواع پارکت یا کاغذ دیواری
- جا زدن درهای داخلی ساختمان از جمله در اتاقها و سرویسهای بهداشتی
- نصب شیرآلات، سینک و روشویی
- پاکسازی و تمیزکاری نهایی
مرحله نهم؛ بررسی کیفیت و استانداردها
بدون شک نظارت بر همه جزئیات مراحل بازسازی ساختمان برای شما که کارفرما باشید، سخت خواهد بود. اینکه از چه مصالحی با چه درجه کیفی استفاده شود باید عیناً در قراردادی که با پیمانکار منعقد کردهاید ذکر شود. راه حل دیگر این است که خودتان نسبت به تهیه مصالح مورد نظر اقدام کنید. در انتهای هر مرحله از مراحل برنامه ریزی شده بازسازی ساختمان، سعی کنید رعایت کیفیت و استانداردها در آن را بررسی کنید و از پیاده سازی خواستههایتان مطمئن شوید.
مرحله دهم؛ تأیید نهایی
بعد از اتمام همه عملیاتها و مراحل بازسازی ساختمان و تأیید رعایت استانداردها از سوی کارفرما که شما باشید، باید کیفیت و اتمام کار را تأیید نهایی کنید. لازم به ذکر است که در قراردادی که با پیمانکار بستهاید حتماً بازه زمانی به منظور امتحان مصالح و به ویژه تأسیسات مکانیکی و الکتریکی نصب شده در نظر بگیرید.
بدون دیدگاه