انواع استخر و روش های ساخت آن
ساخت استخر
مراحل ساخت استخر که در زیر به تفکیک به آنها خواهیم پرداخت، تقریبا برای تمامی استخرها یکسان می باشد. برای ساخت استخر ابتدا می بایست مجوز های لازم را داشته باشید و حتما با یک پیمانکار با تجربه مشورت کنید و در صورت نیاز کار را به یک پیمانکار ساخت استخر بسپارید.
هزینه ساخت استخر
هزینه ساخت استخر، به عوامل متعددی بستگی دارد. از جمله ابعاد استخر، نوع استخر، کیفیت و برند مصالح بکار رفته در ساخت استخر، مکان احداث استخر. به عنوان مثال استخر روی پشت بام، به دلیل سازه خاصی که دارد و طراحی و محاسبات پیچیده آن، نیاز به دانش و تجربه نیروی متخصص دارد بنابراین دارای هزینه بالاتری می باشد.
مراحل ساخت استخر
استخر سازی ترکیب مجموعه ای از تخصصها و تجربه ها می باشد و از چندین بخش تشکیل می شود. مدت زمان ساخت استخر، معمولا 8 تا 12 هفته به طول می انجامد. مراحل ساخت استخر شامل 10 مرحله می باشد که درادامه به آنها خواهیم پرداخت.
-
جانمایی و مکان یابی
جانمایی استخر اولین گام در ساخت استخر می باشد. در این مرحله می بایست بهترین مکان را برای ساخت استخر در نظر گرفت. بطور مثال برای ساخت استخر روباز که معمولا در محوطه حیاط خانه قرار می گیرد، باید جانمایی را طوری انجام داد که احداث استخر باعث حذف سایر بخشهای فضای باز ارزشمند نشود، درغیر اینصورت هزینه اضافی متحمل خواهید شد. از آنجایی که مکان یابی استخر به اندازه احداث استخر اهمیت دارد در این مرحله یک پیمانکار ساخت استخر می تواند پیشنهادات ارزشمندی را به شما ارائه دهد. اما حتما نکات زیر را برای جانمایی استخر در نظر بگیرید:
با جانمایی استخر، به دور از درخت، از انرژی رایگان خورشید استفاده کنید. چنین مکانی نه تنها باعث گرم شدن آب خواهد شد، بلکه تعداد برگ ها و شاخه هایی که داخل استخر می ریزد نیز کاهش می یابد. از طرفی ساخت استخر، در مکانی که باد می وزد باعث افزایش تبخیر آب می شود، به این معنی که برای حفظ سطح مناسب باید مرتباً آب استخر را اضافه کنید. وزش باد شدید همچنین می تواند هنگام خیس بودن باعث شود احساس سرما و لرز کنید. با احداث نرده ای پوشیده و یا با کاشتن یک ردیف درختچه یا بوته های شمشاد مخصوص این کار، یک بادگیر زیبا ایجاد کنید و از این مشکلات جلوگیری کنید.
استخر نباید زیر سیم تلفن و سیم های برق احداث شود، یا مستقیماً روی خطوط فاضلاب مدفون، کابل های برقی ساخته شده باشد. استخر را در جلوی خانه بنا کنید به این ترتیب، حتی در داخل خانه نیز می توانید مراقب شناگران مخصوصا بچه ها باشید. همچنین به زیبایی بصری و لاکچری شدن طراحی نمای خانه کمک بی نظیری خواهد کرد. هنگام تعیین محل اجرای استخر، مطمئن شوید که فضای کافی برای نصب لوازم جانبی مانند دوش آبگرم ، تخت های مخصوص، تجهیزات و ابزارهای مورد نیاز وجود دارد.
-
طراحی استخر
چگونه استخر را طراحی کنیم؟ طراحی استخر، بخش بسیار مهمی از ساخت استخر می باشد. در این مرحله می بایست یک طرح اساسی برای استخر ارائه شود. قبل از طراحی استخر به سوالاتی که در ادامه آمده است پاسخ دهید: ابتدا شکل استخر را تعیین کنید که آیا شکل گرد، بیضی، مربع یا مستطیل را ترجیح می دهید؟ عمق استخر چقدر باشد؟ چه تعداد ورودی و خروجی داشته باشد؟ این ها همه جزئیات مهمی هستند که شما باید در مرحله طراحی استخر و قبل از شروع پروژه با پیمانکار خود در مورد آنها صحبت کنید.
ابعاد استاندارد استخرهای خانگی، عمدتاً 3 در 6.1 متر، 4.6 در 9.1 متر و 6.1 در 12 متر ساخته می شوند و ممکن است از 1.2 تا 4.6 متر عمق داشته باشند. این نکته قابل ذکر است که هر چه عمق استخر بیشتر شود، دیوارها نیاز به تقویت بیشتری دارند. به خاطر داشته باشید که هرچه طراحی استخر شما پیچیده تر و خاص تر باشد، هزینه کل نیز بیشتر خواهد شد.
-
گودبرداری استخر
هنگامی که با یک پیمانکار استخر، در مورد نکات و مراحل قبلی به توافق رسیدید، آنها با گودبرداری استخر در محلی که مشخص شده شروع به کار می کنند. برای انجام این کار، ممکن است آنها نیاز به استفاده از بیل مکانیکی و سایر ماشین آلات سنگین داشته باشند. گودبرداری استخر، یکی از مهمترین قسمتهای ساخت استخر می باشد، زیرا اجرای صحیح سایر اجزای استخر بستگی به انجام درست آن دارد. بسیار مهم است که در این مرحله مجوز ساخت و ساز مسکونی خود را در پرونده داشته باشید.
-
تسطیح خاک
پس از گودبرداری قدم بعدی تسطیح خاک و زیر سازی کف استخر خواهد بود. این شامل تسطیح خاک و زیرسازی به وسیله پوشاندن سطح زیرین با یک لایه ضخیم از ماسه بادی است که پس از آن کاملاً صاف و فشرده می شود. چند روش مختلف برای تسطیح خاک استخر وجود دارد. برخی از استخرها دارای کف های مسطح هستند، در حالی که برخی دیگر با کف های شیب دار ساخته شده اند که دارای یک انتهای عمیق و یک انتهای کم عمق است.
در استخر پیش ساخته فایبر گلاس بعد از این مرحله، استخر پیش ساخته را در محل گودبرداری تسطیح شده نصب می کنند. در استخر بتنی بعد از این مرحله، مراحل آرماتوربندی، قالب بندی، سیم کشی، لوله کشی و بتن ریزی انجام می شود.
-
آرماتور بندی استخر
آرماتوربندی استخر، مرحله بعد از گود برداری در ساخت استخر بتنی می باشد. در این مرحله کف و دیواره های محل گودبرداری شده با شبکه مش آرماتوربندی می شود. این ساختار برای ایجاد شکل و استحکام ایجاد می شود. مهم است که دیوارهای استخر شما صاف، مسطح و همسو با یکدیگر باشند. بعد از آرماتوربندی، سیم کشی و لوله کشی، با صفحات مخصوص فلزی یا چوبی مخصوص اطراف آرماتورها قالب بندی می شود که در ادامه به آن اشاره می کنیم.
پیش تر در مقالات حوزه مواد و مصالح ساختمان به انواع سیمان و کاربردهای آن در ساختمان پرداخته ایم.
-
لوله کشی استخر
در این مرحله تمام شبکه لوله کشی مورد نیاز نصب می شود. پیمانکار شما باید یک متخصص لوله کشی استخر را برای نصب سیستم های گردش آب و تصفیه آب استخر استخدام کند. این شامل قسمتهایی مانند تخلیه، اسکیمرها، شیرهای 2 و 3 طرفه، فیلتر تصفیه و پمپ های تصفیه است که وظیفه پر کردن، خالی کردن، تصفیه و جابجایی آب در سراسر استخر را بر عهده دارد.
این بسیار مهم است که لوله کش در زمینه لوله کشی استخر تجربه و تخصص داشته باشد. یک لوله کش بی تجربه می تواند قبل از اتمام کار، استخر شما را بهم بریزد. توجه داشته باشید که سیستم های لوله کشی بسته به شرایط ساختمانی که در آن زندگی می کنید ممکن است متفاوت باشد.
-
سیم کشی استخر
سیم کشی استخر، مرحله قبل از روکش کردن استخر یعنی قالب بندی و بتن ریزی می باشد. برای سیم کشی سیستم ورود آب، تخلیه، تصفیه آب و روشنایی زیر آب که می خواهید داشته باشید، به یک متخصص برق که در زمینه استخر تجربه دارد نیاز دارید. این مرحله بسیار مهم است، زیرا سیم کشی نامناسب و آب می تواند یک ترکیب خطرناک باشد از پيمانكار استخر خود بخواهيد توصيه های مهم را انجام دهد. زیرا سیم کشی خطا می تواند خطر بروز شوک الکتریکی شناگران را افزایش دهد.
-
بتن ریزی استخر و آب بندی استخر بتنی
مرحله بعدی در ساخت استخر بتنی و استخر وینیلی قالب بندی و بتن ریزی استخر در قسمت دیواره و کف می باشد. با نصب لوله کشی و لامپ های الکتریکی، پیمانکار ساخت استخر، از میکسر بتنی برای پوشاندن آرماتور ها تنظیم شده در امتداد فضای داخلی استخر استفاده می کنند. آنها بتن را مرتب و صاف می کنند در حالی که هنوز حالت پذیر است. برای استخرهایی با عمق های مختلف، لازم است بررسی کنید که زاویه شیب از یک انتها تا انتهای دیگر سازگار است. بتن ریزی استخر به دو روش قالبگیری و شات کریت یا بتن پاشی انجام می شود. در آب بندی استخر بتنی، آب بندی و عایق کاری استخر توسط مواد آب بندی انجام می شود. یکی از بهترین روش های آن عایق کاری با فایبرگلاس می باشد که بصورت کامل نسبت به نفوذ و نشتی آب بند می شود. باید توجه داشت که این مرحله بسیار تخصصی است و باید توسط یک متخصص مجرب انجام شود در غیر این صورت کل پروژه به مشکل می خورد.
-
سرامیک کاری استخر
در استخر های بتنی بعد از آب بندی و عایق کاری نوبت به سرامیک کاری استخر می رسد. در این مرحله انتخاب سرامیک و رنگ و طرح آن در نما و زیبایی استخر اهمیت زیادی دارد. بنابراین باید در این مرحله با پیمانکار به خوبی صحبت کنید و نظر و سلیقه خود را بیان کنید. همچنین در این مرحله مهم است که یک سرامیک کار حرفه ای که تجربه و تخصص در زمینه سرامیک کاری استخر دارد برای این کار انتخاب شود چون سرامیک کاری استخر با سرامیک کاری عادی متفاوت است.
-
نصب سیستمهای استخر و عملکرد آنها
نصب و راه اندازی سیستمهای استخر نیز از مراحل مهم در ساخت استخر می باشد. این سیستمها عبارتند از سیستم تهویه استخر، سیستم گرمایش محیط استخر، سیستم تصفیه استخر و جکوزی و سیستم تصفیه شیمیایی و میکروبی آب استخر، سیستم هوشمند الکتریکال استخر، که در ادامه با عملکرد این سیستمها آشنا خواهیم شد.
-
سیستم تهویه استخر
طراحی سیستم تهویه استخر، از مهمترین موارد ساخت استخر می باشد که باید بصورت اصولی و تخصصی طراحی و اجرا شود. سیستم تهویه مجموعه استخر بصورت full fresh با مدیریت هوشمند طراحی می شود. بدین صورت که با تغییر دمای هوای آزاد، طبق برنامه ریزی سیستم، عملکرد هواساز نیز تغییر می کند و در هر شرایط آب و هوایی و هر میزان رطوبت فضای استخر، سیستم تهویه بهترین عملکرد را با بالاترین راندمان ایجاد میکند. بدیهی است کیفیت هوای استخر و میزان اکسیژن در استخر تاثیر بسزایی در رضایتمندی استفاده کنندگان خواهد داشت.
-
سیستم گرمایش محیط استخر
بهترین پیشنهاد برای سیستم گرمایش محیط استخر و بالا بردن کیفیت هوا و دمای استخر، استفاده همزمان از سیستم گرمایش کف و دهش هوای تازه گرم شده در فضای استخر است. ترکیب این سیستمها در این مجموعه ضمن احساس مطلوب هم دمایی بدن، حین تماس با سرامیک کف و عدم احساس سرما موجب افزایش قابل توجه کیفیت هوای استخر شده و در حالیکه استفاده کنندگان احساس رضایتمندی از دمای محیط استخر دارند، میزان رطوبت نیز در بهترین رنج مورد نیاز تثبیت میگردد.
-
سیستم گرمایش آب استخر
آب استخر باید دمایی نزدیک به دمای بدن انسان داشته باشد تا احساس آرامش شنا مضاعف شود. برای گرمایش آب استخر اگر خانه یا محل احداث استخر مجهز به تاسیسات گرمایشی باشد می توان از این تاسیسات استفاده کرد. اگر این تجهیزات وجود نداشت باید سیستم کوره گرمایشی را در استخر ایجاد کرد و با مبدل حرارتی آب استخر را به دمای مطلوب رساند.
-
سیستم تصفیه آب استخر و جکوزی
برای تصفیه آب استخر و جکوزی، کنترل استانداردهای فیزیکی، شیمیایی و میکروبی آب دارای اهمیت فراوانی است. در این مجموعه ذراتی که از طریق غبار موجود در هوا و یا بدن شناگران وارد آب می شوند، ابتدا توسط فیلترهای شنی و سپس توسط فیلترهای کارتریجی جذب می شوند. همچنین از دیگر مزایای داشتن فیلتر در امان ماندن از جلبک و دیگر آلاینده هاست.
فیلترهای شنی ساخته شده از بدنه استیل ضد زنگ با مقاومت فشار 6 بار و سیلیس های با خلوص 99.8 درصد قابلیت جذب ذرات تا اندازه 30 میکرون را دارند و پس از آن فیلترهای کارتریجی ذرات تا اندازه 5 میکرون را نیز جذب خواهند کرد که طی این فرایند تقریباً تمامی پارامترهای فیزیکی معلق درآب جذب فیلترها می شوند و آب از شفافیت قابل توجهی برخوردار خواهد شد.
-
سیستم تصفیه شیمیایی و میکروبی آب استخر
استفاده از فناوری جدید سرامیک نانو کریستال با قدرت استریلیزاسیون میکرو ارگانیسم ها در آب استخر و جکوزی بدون استفاده از مواد شیمیایی مانند کلر، تکنولوژی ترکیب فتوکاتالیستی رادیکال آزاد هیدروکسیل و اشعه فرابنفش آلودگی ها را از بین می برد و باعث می شود آب تازه و تمیز به نظر برسد.
-
سیستم هوشمند الکتریکال استخر
این مجموعه برای کنترل عملکرد دقیق سیستم تهویه و تصفیه و سیستم گرمایش، مجهز به تابلو برق هوشمند با لاجیک قابل برنامه ریزی می باشد. تعریف سناریوهای از پیش مشخص شده و امکان تغییرات در هر لحظه، این امکان را فراهم می سازد که کلیه عملکردها بصورت دقیق و لحظه به لحظه کنترل و توسط سیستم هوشمند مدیریت شود.
کنترل سیستم روشنایی و تمامی تجهیزات، در دو پنل لمسی نصب شده در محوطه استخر و سالن جیم با درجه حفاظت 65 امکان پذیر خواهد بود و ضمن بالا بردن ضریب امنیت در مواجهه با تجهیزات الکتریکال بسیار کاربر پسند و زیباست. حالا دیگر استخر برای آبگیری و استفاده آماده است و شما می توانید از استخر تان لذت ببرید.
تجهیزات مورد نیاز در ساخت استخر
تجهیزات مورد نیاز برای ساخت استخر شامل: پمپ تصفیه، فیلتر تصفیه، مبدل حرارتی، لوله و اتصالات، چراغ استخری، تجهیزات ضد عفونی استخر، مانند: کلر زن، دوزینگ پمپ، دستگاه uv استخر و تجهیزات جانبی استخر، مانند: روکش استخر، آبنمای استخر، نردبان استخر و … که در ادامه به برخی از آنها بیشتر می پردازیم.
-
پمپ تصفیه استخر
قلب سیستم تصفیه استخر، پمپ تصفیه استخر می باشد. موتور الکتریکی موجود در پمپ، پروانه را در درون محفظه پمپ به جریان می آورد و آب را از مجاری مختلف منتقل می کند. هنگامی که آب از استخر کشیده میشود از قسمت ورودی پمپ استخر عبور میکند. قسمت ورود پمپ شامل سبد صافی، پروانه متصل به شفت است. آب از پمپ عبور میکند و یک مقدار از ذرات در سبد پمپ یا استرینر تصفیه می شود.
-
فیلتر تصفیه استخر
در فرایند تصفیه استخر، آب از طریق لوله ورودی به محل توزیع مخزن فیلتر هدایت میشود. همانطور که گرانش آب استخر را به پایین میکشد، با توجه به نوع فیلتر شما که ماسه، خاک دیاتومه، پارچه یا هر چیز دیگر باشد، این ذرات را میگیرد. فشاری که در ورودی و خروجی فیلتر وجود دارد به شما نشان میدهد که فیلتر در حال حاضر چه مقدار پر شده است. در صورتی که فشار زیاد باشد حتماً باید فیلتر را تمیز کنید.
-
مبدل حرارتی استخر
مبدل حرارتی استخر، یکی از مهمترین بخشهای تجهیزات استخر می باشد که وظیفه انتقال و کنترل دمای آب استخر را به عهده دارد. که در بازار از برندهای متفاوت و با جنس های متنوع موجود می باشد. مبدل حرارتی گرمای آب داغ دیگ را به آب استخر انتقال می دهد و با این کار دمای مورد نظر را برای آب استخر انتقال می دهد.
انواع استخر
انواع استخر از نظر محل استقرار
- استخر روی زمین
- استخر بالای زمین
- استخر درون زمین
استخر روی زمین
در این نوع استخر، کاسه استخر روی سطح زمین قرار می گیرد و اتصالات مربوط به آب و فاضلاب و برق به صورت ثابت در نظر گرفته می شود. ظرفیت این نوع استخر متوسط و عمق آن کم، پیش بینی می شود. این استخر مناسب فعالیت های آموزشی و تفریحی است. شیرجه در این استخر به علت عمق کم امکان پذیر نمی باشد. در این استخر امکان نمایش زیر آب برای برنامه های آموزشی شنا و غواصی امکان پذیر است.
استخر بالای زمین
در استخر بالای زمین، کاسه استخر بالاتر از تراز زمین قرار می گیرد و اتصالات مربوط به آب و فاضلاب و برق به صورت موقت و یا ثابت پیش بینی می شود. ظرفیت و عمق این استخر کم می باشد. این نوع استخر مناسب فعالیت های آموزشی و تفریحی است. شیرجه در این استخر به علت عمق کم امکان پذیر نمی باشد. این دسته از استخر به ویژه درمناطقی که گودبرداری زمین به دلیل مشکلاتی مانند یخ زدن خاک امکان پذیر نیست مورد استفاده قرار می گیرند. برای مثال در فصل زمستان و یخبندان به راحتی می توان این استخر را جمع کرد و یا در هنگام مسافرت آن ها را از خانه ای به خانه دیگر منتقل کرد.
استخر درون زمین
استخر درون زمین جزء آن دسته از استخر هایی می باشد که پس از خاک برداری و حفر گودال در زمین ساخته می شود. در این نوع استخر کاسه استخر به طور کامل درون زمین قرار می گیرد و کلیه اتصالات مربوط به آب و فاضلاب و برق و تاسیسات جنبی به صورت ثابت و دائمی پیش بینی می شود. همچنین در این استخر امکان افزایش ظرفیت و عمق ممکن است.
پیش تر در مقالات حوزه اجرائیات ساختمان به انواع اسکلت بندی ساختمان پرداخته ایم.
انواع استخر از نظر جنس سازه
- استخر بتنی
- استخر آب بندی شده با وینیل
- استخر فایبر گلاس
- استخر چوبی
استخر بتنی
از میان انواع مختلف استخرها، استخر بتنی از بیشترین انعطاف پذیری برخوردار است. به طوری که شکل و طرح اجرا شده در محوطه استخر را می توان با آرماتوربندی مناسب اجرا کرد. اولین مرحله برای اجرای یک استخر بتنی، تهیه پلان های مهندسی می باشد. گودبرداری، آرماتوربندی و ساخت فونداسیون استخر بتنی در مرحله بعد با توجه به پلان های مهندسی انجام می گیرد. برای آرماتوربندی استخرهای بتنی از میلگردهای فولادی استفاده می شود. قالب های بتنی استاندارد معمولا از جنس چوب، فایبرگلاس یا فولاد ساخته می شوند. در واقع نوع قالب بندی است که نمای سطح بتن را پس از برداشتن قالب ها تعیین می کند.
مقالات تخصصی در حوزه نظام مهندسی ساختمان را مطالعه نمایید.
استخر بتنی از لحاظ شیوه استفاده به زیر گروه های مختلفی تقسیم بندی می شود :
اولین گروه از این استخرها، استخر ساخته شده با بتن قالب گیری شده می باشد. بسته به نوع قالب های بتنی مورد استفاده، استخرهای قالب گیری شده نیز به دو گروه یکپارچه و چند تکه طبقه بندی می شوند.
دومین گروه از استخرهای بتنی، استخرهایی هستند که با استفاده از بتن پاشیدنی ساخته می شوند. در این روش، بتن با استفاده از بتن پاش در میان آرماتورهای استخر پاشیده می شود. بتن پاشیدنی نیز به روش خشک و مرطوب قابل استفاده است.
گروه سوم از استخرهای بتنی، استخرهایی هستند که با بتن خشک کوبیده شده ساخته می شوند.
گروه چهارم نیز استخرهای ساخته شده با بلوک بتنی هستند. به طور کلی استخرهای بتنی از بتن مسلح ساخته می شوند.
استخر آب بندی شده با وینیل
این استخر با استفاده از چارچوب های پلیمری یا فلزی و در برخی از موارد با استفاده از بلوک های بنایی یا چوب های فشرده بر روی زمین و یا پس از گودبرداری در داخل زمین ساخته می شود. بر روی این قاب ها، صفحات پیش ساخته و نصب ساده تر آن ها در مقایسه با استخر بتنی کمتر است.
روش ساخت و انواع استخر
این دسته از استخر ها در ابعاد کوچک گاهی به صورت یک مجموعه یکپارچه نیز در اختیار مشتریان قرار می گیرد و کاربر قادر است آن را بر مبنای دستورالعمل ارائه شده در مکان موردنظر مستقر سازد.
جنس چهارچوب این استخرها
جنس چهارچوب این استخر ها معمولا تحت تاثیر، عوامل مورد نیاز مصرف کننده، موقعیت قرارگیری استخر و بودجه در نظر گرفته شده تعیین می شود. صفحاتی که پوسته استخر را تشکیل می دهند معمولا از جنس فولاد، آلومینیوم یا انواع پلیمرها ساخته می شود. صفحات فولادی تقویت شده با میلگردهای افقی و عمودی به قطعات کوچک تری برش داده می شوند و در کنار یکدیگر شکل نهایی استخر را ایجاد می کنند. در این استخر ها به منظور جلوگیری از مشکلاتی مانند زنگ زدن، صفحات و تقویتی های آن ها از جنس گالوانیزه ساخته شده یا بر روی آن ها از روکش های محافظ استفاده می شود. صفحات پلیمری نسبت به سایر گزینه ها بیشترین هزینه را به همراه دارند. وزن آن ها بسیار کم و مقاومت آن ها در برابر خوردگی بسیار زیاد است.
استخر فایبرگلاس
استخر فایبرگلاس گروه دیگری از استخر ها هستند که از یک پوسته فایبرگلاس یا اکریلیک ساخته می شوند. متناسب با نوع طراحی می توان این استخر ها را به صورت یک واحد یکپارچه یا قالب های مجزا ساخت. این نوع استخر ها به ویژه به عنوان استخرهای روزمینی بسیار مناسب بوده و از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه است. در این نوع استخر ها پوسته فایبرگلاس به صورت بر روی یک قاب نگه دارنده فلزی پلیمری قرار می گیرد.
معایب استخر فایبرگلاس این است که پوسته استخر بعد از ساخت باید به صورت یکپارچه تا محل بهره برداری حمل شده و در نهایت بر روی فونداسیون مربوطه قرار گیرد. همچنین متناسب با اندازه استخر، اغلب استفاده از جرثقیل برای حمل پوسته برای حمل پوسته و قرار دادن آن در محل کاسه استخر ضروری است.
استخر چوبی
بعضی از استخر ها با انواع مختلف چوب های سکویا، سرو، ساج، ماهون و غیره ساخته می شوند. البته این دسته از استخر ها را از هر نوع چوبی می توان ساخت، ولی انواع یاد شده در گروه مقاوم ترین و بهترین ها هستند.
انواع استخر از نظر شیوه تصفیه آب
- خزینه (FILL – and – DRAW)
- استخر با جریان آب گذرا (FLOW – TROUGH)
- استخر با جریان آب در گردش (RECIRCULATING)
خزینه استخر
این استخر در واقع چیزی بیشتر از یک وان حمام نیست که ممکن است به عنوان یک استخر خصوصی مورد استفاده قرار گیرد و بار استحمامی آن سبک است. در حالی که در خزینه های عمومی با بار استحمامی سنگین، آب باید به طور مرتب بعلت افزایش آلودگی ناشی از استحمام کنندگان، تعویض گردد. در طراحی استخرهایی از این نوع، می باید به ازای هر استحمام کننده 2000 لیتر آب بین تعویض های کامل استخر منظور نمود.
در تاسیسات بزرگ، اندازه استخر بسیار بزرگ می شود، حجم زیادی از آب تلف می گردد و استخر در فواصل خالی شدن و پر شدن مجدد، برای مدت طولانی خارج از سرویس است. به لحاظ افزایش مداوم آلودگی، لازم است قبل از هر دوره استفاده از استخر، به آب مقدار کافی کلر زده شود تا ضدعفونی گردد. اما تعیین میزان دقیق کلر مورد نیاز غیرممکن است و از این رو می باید در استفاده از کلر دست بالا را گرفت. بدلیل این نقایص، این نوع استخر یا در واقع خزینه نمی باید بعنوان یک محل استحمام عمومی مورد استفاده قرار گیرد و بطور کلی برای تاسیسات بزرگ، این طرح غیرعملی است.
هرآنچه در زمینه انواع تیرآهن و جدول وزنی آن در ساختمان سازی باید بدانید.
استخر با جریان آب گذرا
طراحی این نوع استخر زمانی ممکن است که جریان آب کافی از یک رودخانه یا نهر مجاور، قابل حصول باشد. اما چنانچه قرار باشد جریان آب لازم از آب لوله کشی شهر یا چاه تامین گردد، اتلاف یا در واقع اسراف زیاد آب را می باید مدنظر قرار داد. شهرداری ها استفاده از آب شهر برای چنین استخری را مجاز نمی دانند. اگر آب استخر از یک نهر تامین شود، لازم است کیفیت آن از نقطه نظر امکان آلودگی به فاضلاب مورد آزمایش قرار گیرد. در صورت مشاهده آلودگی، به منظور جلوگیری از گسترش بیماری های ناشی از آب آلوده، می باید با استفاده از ماده ضدعفونی کننده، آب میکروب زدایی نمود. این آلودگی آب با استفاده از مواد ضدعفونی کننده کاهش می یابد، اما باز هم تعیین میزان دقیق ماده ضدعفونی کننده مورد نیاز غیرممکن است.
استخر با جریان آب در گردش
امروزه جهت تصفیه آب استخر، عموماً از این سیستم جریان آب در گردش استفاده می کنند. این سیستم تاکنون بسیار پیشرفته شده است و پمپ های سیرکولاتر، فیلترها، کلرزن ها و دیگر وسایل ضروری آن توسط کارخانجات بسیاری تولید و عرضه می شوند. روش های موثر و عملی کنترل جهت ابقاء حداکثر شرایط بهداشتی و تسهیلات جذاب شنا برای حداکثر نفرات شناگر و با حداقل هزینه، در این سیستم ابداع و متداول گردیده است در یک کلام این سیستم اقتصادی ترین و ایمن ترین شیوه تصفیه آب استخر می باشد. در یک استخر با جریان آب در گردش، آب کثیف و مستعمل به طور مرتب با آب فیلتره و تصفیه شده جایگزین می شود به مفهوم کلمه، تصفیه آب استخر در نتیجه رقیق کردن مداوم آن است. به لحاظ اختلاط دائمی آب تمیز ورودی و آب کثیف باقیمانده در استخر هر بخش بعدی خارج شونده از نسبت کمتری از آب کثیف و مقدار بیشتری آب تمیز مرکب خواهد بود.
بدون دیدگاه