اهمیت مهندس مشاور در پروژه های عمرانی (بخش دوم)

اهمیت مهندس مشاور در پروژه های عمرانی (بخش دوم)


امتیاز شما به این مطلب؟

مطالعه بخش اول مقاله اهمیت مهندس مشاور در پروژه های عمرانی (بخش اول)

وظایف مهندس مشاور

تا این جای کار با خدماتی که یک مهندس مشاور می تواند ارائه کند، آشنا شدیم. اما آیا وظایف دیگری هم وجود دارند که این مهندسان قادر به انجامشان باشند؟

در ادامه می خواهیم به نقشی که مهندسان در پروژه های عمرانی ایفا می کنند بپردازیم. تلاش داریم که به جزئیات بیشتری از این وظایف و خدمات اشاره کنیم:

جمع آوری اطلاعات و مطالعات اولیه

یک مهندس مشاور، بازوی تحقیقاتی و عملیاتی پروژه است. به طور کلی، مهندس مشاور در دو حیطه می تواند مطالعات اولیه را دنبال کند:

  • شناخت و بررسی های اولیه

در ابتدا، مهندس باید بتواند شناخت درستی نسبت به پروژه داشته باشد و بررسی های اولیه را انجام دهد. در این میان، مهندس مشاور با کارفرما صحبت خواهد کرد و مذاکرات اولیه را سپری می کند. پس از رسیدن به جمع بندی در خصوص پروژه، مراحل بعدی تحقیقات شروع می شود.

مهندس مشاور تمام متریال پروژه و اطلاعات مربوط به آن را در اختیار می گیرد. به این ترتیب می تواند تصویر دقیق و روشنی از وضعیت پروژه در آینده داشته باشد.

در گام بعدی نوبت به انتخاب مصالح ساختمانی می رسد. این یکی از اصلی ترین وظایف مهندس مشاور است. هر یک از پروژه های عمرانی نیازمند مصالح خاصی هستند. در نتیجه مهندس باید با توجه به نیاز پروژه، بهترین مصالح را انتخاب کرده و به کار بگیرد.

در مرحله ی بعد، تعداد نیروهای انسانی مشخص می شود. نیروهای انسانی اصلی ترین بخش های پیشبرد یک پروژه هستند. بنابراین باید با دقت انتخاب شوند. طبیعتا بهترین کسی که قادر به انتخاب نیروهای انسانی پروژه است، مهندس مشاور می باشد.

بعد از آن، مهندس مشاور باید مشخص کند که ابعاد و اشل پروژه چقدر است و چه بخش هایی را باید به آن اضافه یا کم کرد.

در گام های نهایی مطالعات اولیه، مهندس مشاور یک طرح کلی از پروژه آماده می کند و در نهایت، هزینه های مربوط به پروژه را برآورد می کند.

این بخش های مهمی از تحقیقات مهندس مشاور است. بدون این اطلاعات، آغاز کردن یک پروژه کاری بیهوده است و احتمال شکست را بالا می برد.

  • آماده سازی طرح های اولیه

بعد از این که شناخت اولیه صورت گرفت، نوبت به تهیه ی طرح های اولیه می رسد. مهندس مشاور باید نیازهای کنونی یک پروژه را تشخیص داده و بر اساس زمانبندی دقیق، آن ها را برطرف کند. همچنین باید در خصوص شیوه های تامین مالی و اعتبار مورد نیاز پروژه، صحبت هایی صورت بگیرد.

در این مرحله است که مهندس مشاور با استفاده از تجارب خود می تواند هزینه ها را کاهش بدهد.

مطالعات تفصیلی

یکی دیگر از وظایفی که مهندسان مشاور به عهده می گیرند، مطالعات تفصیلی است.

به این معنی که قبل از هر چیزی باید مطالعات مربوط به زمین شناسی و هواشناسی محل ساخت پروژه را بررسی کنند. مثلا در برخی از نقاط نمی توان سازه ای را بنا کرد چرا که میزان فرونشست خاک محل بسیار بالاست و ساخت هر گونه سازه ای می تواند خطرناک باشد. یا احتمال دارد که محل ساخت پروژه، سفره های زیرزمینی آب وجود داشته باشد که در این شرایط، امکان ساخت و ساز نیست. بررسی این مشکلات به عهده ی مهندس مشاور است.

مقالات بیشتر: مهندس مشاور کیست و چه ویژگی هایی دارد؟

در گام بعدی، باید از لحاظ انشعاباتی مثل شبکه فاضلاب و توزیع برق نیز همه چیز بررسی و مهیا شود.

در مرحله ی آخر نیز باید شرایط محل و عموم مردمی که ساکن آن جا هستند، بررسی شود.

آماده سازی سندهای مناقصه

بعد از نوبت به آماده سازی مناقصه می رسد. مشخصات فنی پروژه باید به گونه ای تنظیم شوند که حداقل سه پیمانکار بتوانند در مناقصه شرکت داشته باشند.

دومین وظیفه ی مهندس مشاور در پروسه ی مناقصه این است که به شرکت کنندگان، تمام شرایط و مراحل مناقصه را اعلام کند و خاطرنشان سازد که تمام داوطلبان باید بتوانند که برنامه های خود را به کارفرما، پیمانکار و مشاور مهندس عرضه کنند. در صورتی که مغایرتی با پروژه داشته باشند، انعطاف پذیری لازم برای تغییر آن را نیز داشته باشند.

همچنین مهندس مشاور است که پیمانکاران را انتخاب می کند و بر روند اجرای کارشان نظارت خواهد داشت.

در نهایت، دوباره یادآوری می کنیم که تمام وظایف نظارت و کنترل بر عهده ی مهندس مشاور خواهد بود. بنابراین در تمام جنبه های پروژه دخیل است و نظارت دارد.

لازم به ذکر است که خود این بخش ها نیز به صدها وظیفه ی کوچک دیگر تقسیم می شوند که همه شان بر عهده ی مهندس مشاور می باشد.

چگونه خدمات مهندس مشاور را بهتر کنیم؟

اگر خود شما یک مهندس مشاور هستید، احتمالا این سوال برایتان پیش آمده که چگونه می توانید کار خود را بهتر کنید. آیا توصیه ای در این مورد وجود دارد؟

در ادامه به چند نکته در خصوص بهبود خدمات مهندس مشاور اشاره کرده ایم:

مهندس مشاور باید بتواند پیشنهادها و سرویس های خود را کاملا حرفه ای نگه داشته و به مشتریان خود معرفی کند. در صورتی که خدمات کنونی مورد پسند مشتری نبود، یک مهندس مشاور باید بتواند پیشنهادهای خود را تحلیل کرده و به بررسی رقبا بپردازد.

مهندس مشاور باید قبل از این که پیشنهاد سرمایه گذار یا مشتری را قبول کند، تمام مسئولیت هایی که از وی انتظار می رود را بررسی و تحلیل کند. حتی کوچک ترین امور نیز نباید بدون بررسی پیش برود.

یک مهندس مشاور نباید خارج از قرارداد خود، تصمیم گیری کند. به عبارت دیگر وظایف یک مهندس در چهارچوب قراردادش است و باید کاملا به صورت ضابطه مند، عمل نماید.

پاداش و پرداخت ها بر عهده ی مهندس مشاور خواهد بود. ضمن این که پرداخت های مربوط به پروژه ها به شکل های مختلفی انجام می شود. وظیفه ی مهندس مشاور این است که با توجه به خدماتی که نیروهای انسانی ارائه کرده اند، حقوق را به صورت ماهانه یا پروژه ای پرداخت کند.

مقالات بیشتر: بازسازی و نوسازی ساختمان های اداری و مسکونی

این پرداخت ها بر اساس قرارداد خواهد بود و مهندس مشاور بر آن ها نظارت خواهد داشت.

یک مهندس مشاور باید وقت شناس باشد و قدر هر روز کاری را بداند. پروژه هایی که با تاخیر به پایان می رسند، وجهه ی خوبی در میان سرمایه گذاران و مشتریان نخواهد داشت و اولین کسی که در این میان مقصر شناخته می شود، مهندس مشاور است.

به همین دلیل توصیه می شود که مراحل مربوط به جمع آوری اطلاعات و برآوردهای اولیه را به دقت انجام دهید و چهره ای وقت شناس از خود ارائه کنید.

مهندسان مشاور همواره باید محیط زیست را در اولویت قرار بدهند. گرچه این روزها، بیشتر افراد به دنبال ساخت و ساز بیشتر و به هر قیمتی هستند، اما نکته این جاست که عواقب چنین ساخت و سازهایی می تواند مهندسان مشاور را درگیر کند.

در نهایت، مهندس مشاور خوب، ضمن اینکه منافع مشتریان خود را حفظ می کند، باید مانند یک داور بی طرف عمل کرده و تمام مشکلات و نواقص را شرح داده و برای برطرف کردن آن ها بکوشد.

اهمیت مهندس مشاور در پروژه های عمرانی (بخش دوم)
اهمیت مهندس مشاور در پروژه های عمرانی (بخش دوم)

شرکت مهندسان مشاور چیست؟

حالا که با وظایف کلی مهندسان مشاور آشنا شدید، سوال این جاست که یک شرکت مهندسان مشاور چه کاری انجام می دهد؟

شرکت مهندسان مشاور، مجموعه ای از مهندسان مشاور است که همان خدمات مهندسی را به شکل جامع تری ارائه می کند.

وقتی که شما مهندس مشاوری باشید که از یک شرکت مهندسان به پروژه وارد می شوید، اعتبار و جایگاه شما افزایش خواهد داشت.

این روزها، بیشار پروژه های بزرگ ساختمانی و عمرانی توسط شرکت های مهندسان مشاور انجام می شود و مهندسانی که به صورت شخصی کار می کنند، باید به پروژه های کوچک خود بسنده کنند.

مقالات بیشتر: اصول نوسازی ساختمان در دفاتر کار

البته لازم به ذکر است که فضای حرفه ای این کار، بسیار پر رقابت و پیچیده است. به همین دلیل، کار کردن در ساختار یک شرکت می تواند ساده تر و راحت تر باشد.

یک شرکتی که در حوزه های مهندسی و مشاوره فعالیت می کند، تمام مراحل ساخت و ساز را پوشش می دهند. همچنین پایان این پروژه ها را نیز به عهده می گیرند و وظیفه دارند که به بهترین نحو، این کار را انجام دهند.

یکی دیگر از بخش هایی که یک شرکت مهندسان مشاور پوشش می دهد، ارتباط با ارگان ها و سازمان های دولتی است که در پروسه ی ساختمان سازی نقش دارند. دریافت مجوزهای ساختمان سازی و پروژه های عمرانی، شرکت در مناقصات و…به عهده شرکت مهندسان مشاور است.

در نتیجه، می توان چنین گفت که از ابتدا تا پایان پروژه، این مهندسان به عنوان نمایندگان و مدافعان مشتریان خود وارد عمل می شوند.

فرق مهندس مشاور با مهندس ناظر

بارها دیده شده که مهندس مشاور با مهندس ناظر اشتباه گرفته می شود. به همین دلیل باید تفاوتی که میان وظایف این دو وجود دارد را به وضوح بیان کرد.

در واقع نقش هر یک از این افراد در پروژه متفاوت است:

مهندس مشاور یک شخص حقیقی یا حقوقی است که اختیارات مشخصی دارد و در چهارچوب این اختیارات می تواند روی نحوه اجرای پروژه و عملکرد پیمانکار نظارت داشته باشد. کارفرما، مهندس مشاور را انتخاب کرده و به پیمانکار معرفی می کند.

مهندس ناظر همان طور که از نامش نیز پیداست، قرار است که بر کار پیمانکار نظارت کند و در واقع، نماینده ی مهندس مشاور است که سر پروژه حاضر خواهد شد و در کارگاه حضور پیدا می کند.

در واقع، مهندس ناظر کسی است که نمایندگی مهندس مشاور بر سر پروژه را به عهده می گیرد اما به هیچ وجه نمی توان گفت که این شخص، قرار است از تعهدات پیمانکار کم کند.

در واقع مهندس ناظر قادر به انجام امور زیر نیست:

  • حقوق پیمانکار را زیادتر کند
  • قرارداد پیمانکاری را تمدید نماید
  • دستورات مربوط به تغییر یک روند را بدهد.

یک مهندس ناظر می تواند:

  • بر اساس مدارک و قراردادهایی که در اختیارش قرار می گیرد، بر روند اجرای پروژه نظارت کند
  • طبق نقشه و مشخصات فنی پروژه، مصالح و تجهیزات را آزمایش و بررسی کند.
  • در صورتی که مصالح و تجهیزات دچار عیب و ایراد شوند، دستور تعمیر آن ها را بدهد
  • بر چگونگی کار نیروهای انسانی نظارت کند یا مهارت آن ها را تایید نماید.
  • در صورتی که یک دستگاه یا ماشین از رده خارج شود و نتوان کار را با آن پیش برد، باید دستور تعمیر یا تعویض آن را بدهد.

به طور کلی، حضور هر دو مهندس در پروژه لازم و ضروری است و می توانند به بهترین نحو، اجرای پروژه را بر عهده بگیرند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *