شرایط مشارکت در ساخت در موارد مختلف چیست؟ برای انعقاد قرارداد مشارکت در ساخت، شما بهعنوان مالک باید چه شرایطی داشته باشید؟ سازنده باید دارای چه صلاحیتهایی باشد که بتوانید یک قرارداد مشارکت در ساخت مطمئن را با او منعقد کنید؟ وظایف و تعهدات هر کدام از طرفهای این قرارداد چیست؟ با گروه ساختمانی ابنیه سازان آدینه همراه باشید و هوشمندانه قرارداد ببندید.
شرایط مشارکت در ساخت برای مالک چیست؟
مالک در قرارداد مشارکت در ساخت، زمین یا ملک کلنگی خود را در اختیار طرف سازنده قرار میدهد تا با تخصص و هزینه خود ساختمانی نوساز را در آن ملک بنا کند و با توجه به آوردههایش، در ساختمان نهایی شریک شود.
بهعنوان مالک قرارداد مشارکت در ساخت، باید بهصورت قانونی مالکیت ملک مورد نظر را در اختیار داشته باشید و ملک مدعی نداشته باشد.
بهعنوان مالک قرارداد مشارکت در ساخت، باید پیش از انعقاد قرارداد باید:
- مطمئن شوید که زمین کیفیت مناسب برای ساخت و ساز ساختمان موضوع قرارداد را دارد،
- اقرار کنید که ملک در رهن، قید، بازداشت و مصادره غیر قرار ندارد،
- کلیه ادعاهای حقوقی را پیش از تحویل ملک به سازنده برطرف کنید و
- همه بدهیهای ملک را پیش از تحویل دادن به سازنده تسویه نمائید.
این موارد برخی از شرایط مشارکت در ساخت برای مالک است که پیش از تنظیم و امضای قرارداد مشارکت در ساخت باید این شرایط را فراهم کند.
پیشنهاد مقاله : مشارکت در بهسازی واحدهای اداری
مالک در طول اجرای قرارداد نیز تعهداتی دارد و باید به تعهدات خود پایبند باشد تا بتواند از سازنده انتظار داشته باشد که به وظایف خود عمل کند.
شرایط مشارکت در ساخت برای سازنده چیست؟
اگر ملکی که میخواهید برای ساخت و ساز در اختیار سازنده قرار دهید و او را در ساختمان نوساز مورد نظر خود شریک کنید، شرایط لازم را داشته باشد و بهعنوان مالک شرایط را برای انعقاد قرارداد مشارکت در ساخت مهیا کنید، باید سازندهای را انتخاب کنید که شرایط و صلاحیتهای کافی را برای امضای این قرارداد دارا باشد.
سازندهای که برای ساخت و ساز ملک خود انتخاب میکنید، باید متخصص و متعهد باشد و توانایی فنی و مالی برای ساخت ساختمان مورد نظر شما را داشته باشد. همچنین تجربیات سازنده یا پروژههایی که سازنده تاکنون به انجام رسانده است، باید با ساختمان مورد نظر شما مطابقت داشته باشد.
مثلا اگر سازنده فقط ساخت و ساز ساختمانهای ویلایی حداکثر 3 طبقه را در کارنامه خود دارد، باید برای سپردن ساخت و ساز آپارتمان 10 طبقه خود به این سازنده تامل کنید.
بهطور کلی برخی از شرایط مشارکت در ساخت سازنده که باید در هنگام انتخاب سازنده آنها را مورد بررسی قرار دهید، عبارت هستند از:
- توانایی مالی برای ساخت و ساز ساختمان موضوع قرارداد
- تخصص و تجربه کافی برای ساخت و ساز ساختمان مورد نظر
- خوشسابقه بودن در انجام تعهدات با توجه به پروژههای قبلی
- تعهد مبنی بر عدم واگذاری پروژه به فرد یا افراد دیگر
- شرایط مشارکت در ساخت در خصوص درصد مشارکت
شرایط مشارکت در ساخت در خصوص درصد مشارکت
یکی از مسائل مهم در تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت که نقشی تاثیرگذار بر بروز اختلافات در طول اجرای این قرارداد دارد، تعیین درصد مشارکت طرفین نسبت به ساختمان نوساز موضوع قرارداد است.
برای تعیین درصد مشارکت یا سهم مالکیت طرفین باید به عوامل مختلف توجه کنید و از تعیین این سهم بدون توجه به ویژگیهای پروژه و صرفا بر اساس عرف بازار پرهیز نمائید.
بیشتر بخوانیم : انواع قراردادهای بازسازی خانه و شرایط آن
محاسبه دقیق آوردههای هر کدام از طرفین به قرارداد، تکلیف سهم شراکت هر کدام از طرفین را مشخص میکند.
آورده مالک، ملک کلنگی یا زمینی است که برای ساخت و ساز در اختیار سازنده قرار میدهد. آورده سازنده نیز دانش و تخصص و همچنین پرداخت هزینههایی است که برای ساخت و ساز ساختمان موضوع قرارداد میپردازد.
بهطور کلی عوامل موثر بر تعیین درصد مشارکت در ساخت عبارت هستند از:
- کلیه هزینههای ساخت و ساز
- موقعیت جغرافیایی ملک
- کیفیت مکانی ملک
- کیفیت نقشه و استانداردهای طول و عرض ملک
- حسن شهرت و مهارتهای ساخت و ساز سازنده
- کیفیت مصالح مورد نیاز
برای تعیین سهم مشارکت طرفین از ساختمان نهایی، نباید بدون تعیین جزئیات صرفا یک درصد کلی (مانند 50-50 یا 60-40) را مشخص نمائید.
تعداد، نوع طبقه و مساحت واحدهایی که به هر کدام از طرفین تعلق میگیرد و جزئیات انباری، پارکینگ و بخشهای مشاع ساختمان باید بهصورت دقیق در تعیین مالکیت ساختمان لحاظ شوند.
شرایط مشارکت در ساخت در خصوص تعهدات طرفین
برای انعقاد هر قرارداد باید شرایط آن را بپذیرید و به تعهداتی که در قرارداد در مورد آنها توافق میکنید، پایبند باشید. با اینکه بخش عمده کارها در مشارکت در ساخت بر عهده سازنده است، اما شما بهعنوان مالک نیز تعهداتی دارید که شرایط را برای انجام تعهدات سازنده مهیا میکنند.
برای اینکه در طول اجرای قرارداد، چالشهای کمتری را تجربه کنید، باید زمان کافی را برای تنظیم یک قرارداد اصولی، هوشمندانه و آیندهنگرانه صرف کنید. تعیین تعهدات طرفین بهعنوان یکی از بخشهای مهم قرارداد نیز باید بادقت و با جزئیات بسیار صورت پذیرد تا در طول اجرای پروژه به اختلافی در این زمینه برنخورید.
بیشتر بدانیم : هزینه بازسازی ساختمان در تهران به چه صورت است؟
تعیین زمانبندی دقیق اجرای هر کدام از مراحل ساخت و ساز یکی از اقدامات مهمی است که باید برای انجام تعهدات سازنده در قرارداد انجام شود تا کلیه امور طبق زمانبندی مشخص به پیش برود و در نهایت، سازنده ساختمان نوساز را در موعد مقرر به شما تحویل دهد.
همانطور که از سازنده توقع دارید وظایفش را بهموقع به انجام برساند، شما بهعنوان مالک نیز باید تعهدات خود را در زمان مناسب انجام دهید تا پروژه به صورت منظم و بر اساس زمانبندی مقرر به پیش برود.
تعهدات مالک
جدا از اقداماتی که باید پیش از انعقاد قرارداد انجام دهید و شرایط را برای شروع فرایند ساخت و ساز فراهم کنید، تعهدات دیگری در برابر سازنده دارید که باید از آنها آگاه باشید و هر کدام از این تعهدات را در زمان معین به انجام برسانید.
برخی از تعهدات مالک در قرارداد عبارت هستند از:
- تحویل زمین یا ملک کلنگی به سازنده در زمان تعیینشده در قرارداد
- انتقال سند به طرف سازنده در زمان یا زمانهای مقرر در قرارداد
- بازگرداندن مبلغ قرضالحسنه مشارکت در ساخت به سازنده پس از تحویل گرفتن ساختمان آماده
- وارد نکردن سازنده یا سازندگان دیگر برای انجام پروژه
- اعطای وکالت کاری به سازنده برای انجام امور اداری مورد نیاز برای ساخت و ساز
تعهدات سازنده
سازنده طرف قرارداد نیز باید شرایط مشارکت در ساخت را بپذیرد و به تعهداتی که داده است، پایبند باشد. با اینکه وظیفه اصلی سازنده، اجرای دقیق و مطابق قرارداد عملیات ساخت و ساز و تحویل بهموقع و تمام و کمال ساختمان موضوع قرارداد است، وظایف دیگری نیز بر عهده اوست.
مقاله بیشتر: تاثیر نوسازی ساختمان بر ارزش ملک
برخی از وظایف سازنده در قرارداد مشارکت در ساخت عبارت هستند از:
- تامین تمام هزینههای ساخت و ساز
- دریافت مجوزهای مورد نیاز برای ساخت و ساز ساختمان موضوع قرارداد
- طراحی نقشههای ساختمان نوساز
- اجرای پروژه مطابق استاندادهای کمی و کیفی توافقشده در قرارداد
- پرداخت مبلغ قرضالحسنه به مالک
- پایبند بودن به زمانبندی انجام مراحل اجرای قرارداد و تحویل بهموقع ساختمان
- بیمه کردن ملک و کارکنان دخیل در پروژه
- خرید و اجرای استاندارد انشعابات ساختمان
- رعایت کلیه اصول ایمنی در طول اجرای پروژه
- دریافت پایان کار، صورتمجلس تفکیکی و سندهای تکبرگی
- عدم واگذار کردن تعهدات خود به شخص یا اشخاص دیگر
ادامه این مقاله در مقاله ای با عنوان شرایط مشارکت در ساخت چیست؟ (بخش دوم) مطالعه کنید.
بدون دیدگاه