construction polymer main

5/5 - (1 امتیاز)

پلیمر ساختمانی چیست و کاربردهای آن

به صورت کلی، صنعت ساخت و ساز نقش بسزایی در توسعه تاریخ بشر داشته است. مصالح و موادی که از دیرباز در ساختمان‌سازی، صنعت ساخت و ساز و مهندسی عمران به کار گرفته می‌شوند، شامل چوب، مواد معدنی غیرآلی مانند بتن، آجر، سنگ مرمر، فلز، شیشه و پلیمر ساختمانی هستند که می‌توان آن‌ها را به سه گروه سازه‌ای، تزئینی و برخی مصالح خاص تقسیم کرد.

در قرن بیستم میلادی، ظهور پلیمرها و کامپوزیت‌ها، گستره و طیف مواد موجود در این زمینه را به گونه‌ای قابل ملاحظه گسترش داده و وسعت بخشید.

پلیمر ساختمانی
پلیمرهای ساختمانی معمولاً دارای دوام و مقاومت بالا هستند.

ساده ترین تعریف پلیمر

در ساده‌ترین تعریف، اصطلاح پلیمر، ماده‌ای که ساختار مولکولی دارد و عمدتاً یا به طور کامل متشکل از تعداد زیادی واحد مشابه به هم‌گره‌خورده است. به عبارت دیگر، این گروه از مواد، هر دسته‌ای از مواد طبیعی یا سنتزی (مصنوعی) هستند که از مولکول‌های بسیار بزرگی به نام ماکرومولکول تشکیل شده و شامل واحدهای شیمیایی ساده‌تر تکرارشونده به نام مونومر هستند.

برخورداری هر دو گروه پلیمرهای طبیعی و سنتزی از طیف وسیعی از خواص و کاربردها از یک سو و پیشرفت روزافزون علم مواد در دنیای مدرن امروز از سوی دیگر، پلیمرها را به موادی فراگیر و پرکاربرد در زندگی بشر بدل کرده است.

پیشنهاد مقاله؛ بررسی تخصصی انواع بتن و کاربردهای آن

صنعت ساختمانی و بهره گیری از پلیمرها

صنعت ساخت‌وساز و ساختمان‌سازی نیز از آن جمله صنایعی است که از بهره‌گیری از پلیمرها بی‌نصیب نمانده و پلیمرها جای خود را در آن به خوبی پیدا کرده‌اند به گونه‌ای که آمارها، بیشترین رشد را در میان مواد و مصالح ساختمانی، به پلیمرهای ساختمانی تخصیص داده‌اند.

چنانچه از میزان استفاده پلیمرهای ساختمانی در صنعت ساخت‌وساز امروزی آگاه شوید، بدون شک، شگفت‌زده خواهید شد! پس برای آشنایی با این مقوله تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

دومین صنعت بزرگی که از طیف گسترده‌ای از کاربردهای پلیمرها بهره می‌برد، صنعت ساختمانی و ساخت‌وساز است.

کاربرد پلیمر ساختمانی در صنعت ساخت و ساز

به طور کلی، پلیمرهای ساختمانی یا بهتر بیان کنیم پلیمرها در صنعت ساخت‌وساز کاربردهای متعددی دارند. از جمله این کاربردها می‌توان به در و پنجره‌ها، لوله‌کشی، رنگ و پوشش، چسب‌های ساختمانی، غشاهای مانع بخار، مصالح کف‌سازی و کف‌پوش‌ها، انواع عایق‌های حرارتی، الکتریکی و رطوبتی، عایق‌های پشت‌بام، انواع فیلم‌های محافظ، درزگیرها، پوشش اجزای ساختمان، سقف کاذب، غشاهای ضدرطوبت و حتی به منظور جلوگیری از مسومیت افراد با سرب اشاره کرد.

در توضیحی دقیق‌تر، پلیمرهای ساختمانی را می‌توان با توجه به کاربردشان به سه گروه بسترها، پوشش‌ها و چسب‌ها (اتصال‌دهنده‌ها) تقسیم‌بندی نمود.

پلیمر ساختمانی
استفاده از پلیمرهای ساختمانی منجر به صرفه‌جویی در هزینه و زمان می‌شود.

انواع پلیمرهای ساختمانی برای بسترها

از آنجایی که پلیمرها را می‌توان به عنوان افزودنی‌های کاربردی برای مصالح ساختمانی سنتی مانند ملات و بتن به کار برد و در این نوع کاربردها از پتانسیل بسیار بالایی نیز برخوردار هستند، بتن‌های پلیمری (Polymer Concrete) از مهم‌ترین کاربردهای پلیمر ساختمانی است که کاربردی بسیار نوین در صنعت ساختمان‌سازی به شمار می‌آید و در سال‌های اخیر بسیار مورد توجه محققان، طراحان و سازندگان قرار گرفته است.

ممکن است به عنوان یک سیاست، تغییر در جملاتی که به نظرم نیازی به تغییر ندارند، اعمال نشود. اما باشد، لطفاً جمله‌هایی که مایلید تغییری در آنها صورت گیرد را ارسال کنید.

انواع پلیمرهای ساختمانی برای پوشش‌ها

به منظور پوشش سطح ساختمان‌ها و همچنین زیباسازی محیط، این نوع پلیمرهای ساختمانی در انواع دیوارهای درونی و بیرونی، زمین، سقف، پوشش‌های عایق‌های حرارتی، پوشش‌های بازدارنده‌ی اشتعال، پوشش‌های ضدیخ و مقاوم به خوردگی قابلیت کاربرد دارند.

طبق منابع مطالعاتی، تعدادی از رایج‌ترین پلیمرهای ساختمانی که به طور معمول در ساختمان‌سازی از آنها استفاده می‌شود شامل پلی‌اتیلن (PE)، پلی‌وینیل‌کلرید (PVC)، پلی‌متیل‌متاکریلات (PMMA)، رزین پلی‌استر (PR)، پلی‌استایرن (PS)، پلی‌پروپیلن (PP)، رزین فنولیک (PF) و رزین سیلیکون آلی (OSR) و اکریلیک هستند.

از میان پلیمرهای ساختمانی مذکور، پلی‌وینیل‌کلرید (PVC)، پلی‌اتیلن (PE)، اکریلیک و پلی‌پروپیلن (PP) به عنوان محبوب‌ترین و پرکاربردترین آنها شناخته می‌شوند.

پلی‌وینیل‌کلرید (PVC)

به عنوان مثال، پلی‌وینیل‌کلرید (PVC)، یک پلیمر چندمنظوره، تطبیق‌پذیر، بسیار کارآمد و مقرون‌ به صرفه است که با توجه به برخورداری از مقاومت به خوردگی و پایداری شیمیایی بالا، به عنوان بهترین و ایده‌آل‌ترین انتخاب برای کاربردهای نمای بیرونی ساختمان، به‌خصوص در مناطقی که در معرض شرایط آب و هوایی سخت و نوسانات دمایی غیرقابل پیش‌بینی هستند، شناخته می‌شود.

این پلیمر ساختمانی به علاوه، برای لوله‌سازی، چارچوب‌های در و پنجره‌ها هم استفاده می‌شود. در مقایسه با چوب یا فلز، قیمت پلی‌وینیل‌کلرید (PVC) بسیار ارزان‌تر است و همانطور که ذکر شد، از نظر بلندمدت، انتخابی بسیار هوشمندانه و مقرون به صرفه است.

پلی‌اتیلن (PE)

پلی‌اتیلن (PE) یک پلیمر سبک و بادوام است که برای کاربردهایی مانند پوشش‌های عایق بام و کاربردهای دیگری که نیازمند خاصیت ضدآب بودن هستند، بهترین پلیمر ساختمانی به شمار می‌آید.

اکریلیک، یک ترموپلاستیک شفاف است که برای ساخت پنجره‌های سقفی، طاق‌های ساختمان و به طور کلی پنجره‌ها، از جمله بهترین و پرکاربردترین پلیمرهای ساختمانی در این زمینه محسوب می‌شود. شفافیت بی‌نظیر این پلیمر ساختمانی آن را به انتخاب اول برای ساخت دیوارهای با شیشه و ساختمان‌هایی که نیاز به شفافیت دارند، تبدیل کرده است.

پیشنهاد مقاله؛ نمای شیشه‌ای ساختمان و انواع آن

پلی‌پروپیلن (PP)

پلی‌پروپیلن (PP) یک پلیمر با استحکام بالا است که برای تولید مصالح ساختمانی مانند کف‌سازی، کف‌پوش‌ها و سایر اجزای داخلی ساختمان استفاده می‌شود. این پلیمر ساختمانی همچنین برای عایق‌های الکتریکی نیز انتخاب اول هر طراح و مهندس ساختمان می‌باشد.

ویژگی‌های این پلیمر ساختمانی شامل مقاومت حرارتی، مقاومت به خستگی و مقاومت به شکست بالا هستند که همیشه به آنها توجه شده است.

علت استفاده از پلیمر ساختمانی

شاید مهم‌ترین علت استفاده از پلیمر در ساختمان‌سازی را در خواص فیزیکی و شیمیایی فوق‌العاده آنها و همچنین دوام و ماندگاری طولانی‌مدت آنها ببینیم. به عبارت دیگر، این مواد به اندازه کافی ماندگار هستند که نیازی به منابع اضافی برای تقویت و بازسازی در طول چرخه حیات خود ندارند.

در حالی که مصالح ساختمانی قدیمی و سنتی عموماً تا ۳۰ تا ۵۰ سال دوام می‌آورند، مصالح ساختمانی که بر پایه پلیمر هستند، مانند لوله‌های پی‌وی‌سی (PVC)، عمر بیشتری دارند.

پلیمرها با توانایی خود در تولید مصالح و سازه‌های ساختمانی با دوام، مصرف کم و هزینه‌های مقرون به صرفه، محبوبیت فوق‌العاده‌ای به دست آورده‌اند. علاوه بر این، سهولت در فرآیند ساخت و توانایی تولید پلیمرهای نهایی با هزینه‌های کمتر، از جمله دلایلی است که استفاده از پلیمرهای ساختمانی را به طور فزاینده‌ای ترویج و توسعه داده‌اند.

پلیمر ساختمانی
این پلیمرها به سادگی با مصالح دیگر ترکیب و مورد استفاده قرار می‌گیرند.

جمع بندی نهایی

پلیمرهای ساختمانی به عنوان مصالح و سازه‌های اساسی در صنعت ساخت‌وساز به عنوان یک راه حل مدرن و کارآمد مورد توجه قرار گرفته‌اند. این پلیمرها با ویژگی‌هایی همچون دوام، مقاومت، کم‌مصرفی و هزینه‌های پایین، نقش مهمی در ایجاد سازه‌های با کیفیت و مقاوم در برابر شرایط مختلف محیطی و استفاده‌ی بلندمدت ایفا می‌کنند. علاوه بر این، سهولت در فرآیند تولید و انعطاف‌پذیری در استفاده، این پلیمرها را به گزینه‌ای ایده‌آل و محبوب در زمینه ساختمان‌های مدرن و پایدار تبدیل کرده است.

پلیمرهای ساختمانی چیست؟

پلیمرهای ساختمانی، موادی هستند که از مولکول‌های تکراری ساخته شده‌اند و برای ساخت و سازهای مختلف در صنعت ساختمان استفاده می‌شوند.

چه ویژگی‌هایی از پلیمرهای ساختمانی برای استفاده در ساختمان‌ها مهم است؟

ویژگی‌های اصلی پلیمرهای ساختمانی شامل دوام، مقاومت، سبکی، عایق بودن، و مقرون به صرفه بودن است.

چه نوع پلیمرهایی برای کاربردهای مختلف در ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد؟

انواع مختلفی از پلیمرهای ساختمانی وجود دارد که شامل پلی‌اتیلن (PE)، پلی‌پروپیلن (PP)، پلی‌وینیل‌کلرید (PVC)، اکریلیک، و سیلیکون می‌شوند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *